Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Globális felmelegedés-Nyár az idei télben

2016.03.06

Fontos és szomorú mérföldkőhöz érkezett az emberiség

RZ, 2016. március 6., 11:40, frissítve: 11:40
 
Rekordmeleg volt februárban a Föld északi féltekéjén, a globális felmelegedés átlépte azt a szintet, amit már veszélyesnek tartanak – írja a Slate.com az időjárási adatokat elemezve.

Az év második hónapja nagyjából 1,15-1,4 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál, és ugyan már a januári hőmérséklet is magasabb volt a megszokottnál, a februári eltérés még inkább sokkoló.

A Slate szerzője kiemeli: bolygónk egy részén gyakorlatilag nem is volt tél, az Északi-sark egyes részein például 16 fokkal volt melegebb a februári átlaghőmérséklet a normálisnál, s Ázsiában és Európában is sikerült rekordokat dönteni.

A történtekben közrejátszik az El Nino néven ismert időjárási jelenség is, de az messze nem képes egymaga ilyen szintű változásokat okozni.

Az adatokból kiolvasható, hogy csütörtökön az északi féltekén mintegy 2 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál, ez az a szint, amit már régóta veszélyesnek tartanak. A történelem során az időjárás még sosem volt ennyire más, mint a megszokott, az emberi történelem folyamán soha nem volt ennyivel magasabb a hőmérséklet a megszokottnál.

Forrás: Magyar Nemzet