Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kevesebb a lemming a klímaváltozás miatt

2008.11.15

Kevesebb a lemming a klímaváltozás miatt

 Kép A klímaváltozás egyre nedvesebb teleket szállít Norvégia déli részére, mely nem túl fényes kilátás a régió lemmingjei számára

Kutatók kimutatták, hogy az állatok egyedszáma már nem módosul szabályos ciklusban, ahogy egy évtizede még megtörtént, nincsen több bőséges év.

A hó nem elég stabil a kutatók szerint ahhoz, hogy téli menedéket nyújtson az állatoknak. A Nature-ben megjelent tanulmányban a kutatók azt sugallják, hogy a norvég lemmingek hiánya olyan állatokra van kihatással, mint a rókák és a baglyok

A bőséges években, a lemmingek egyedszáma rendkívül nagyra nő, az állatok fontos prédát jelentenek ezen ragadozók számára. A kilencvenes évek közepéig, a lemmingpopuláció a tanulmányozott dél-norvégiai területen három-öt éves ciklusonként változott.

A téli álom helyett, a lemmingek a telet a talaj és a fölötte elhelyezkedő stabil hóréteg között töltötték. A száraz telek lehetővé tették, hogy sok állat maradjon életben tavaszig, így populációs robbanást hozva létre. Alkalmanként olyan sok volt a lemming, hogy hóekéket kellett kiküldeni az utakon halálukat lelt állatok eltakarítása.

Ezekben az években a lemmingek - Lemmus lemmus – között komoly versengés zajlott a táplálékért. A kétségbeesett keresés miatt egyes egyedKépek arra kényszerültek, hogy a magaslatokról a vízbe vessék magukat, mely ahhoz a népszerű – ám teljesen téves – elmélethez vezetett, miszerint az állatok hajlamosak a kollektív öngyilkosságra.

Ám ezek a csúcsévek már nem jelentkeznek. A kutatócsapat – mely francia és norvég tudósokat ölelt fel – úgy hiszi, a telek most már túl nedvesek, és a "nem megfelelő típusú havat nyújtják".  Emiatt sokkal kevésbé stabil a talaj és a hóréteg közötti tér, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebb állat marad életben tavaszig.   

                                                Forrás: hirado.hu/BBC

A jégtakaró zsugorodása az Északi-sarkon

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.