Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Föld tíz legszennyezettebb helye 2007-ben

2008.11.23

A Föld tíz legszennyezettebb helye 2007-ben

Egy  amerikai központú intézet  idén is közzétette listáját a világ legszennyezettebb helyeiről. Az előző évi listához képest a 2007-es lista négy új helyszínt tartalmaz, amelyek közül kettő Indiában, egy-egy pedig Kínában és Azerbajdzsánban található. Az esetek többségének hátterében bányászat, hidegháborús örökség, szabályozatlan ipari tevékenység áll.

SZUMGAJIT, AZERBAJDZSÁN

Érintett lakosság: 275 000

Kép Szumgajit volt egykor a legjelentősebb szovjet ipari központok egyike mintegy negyven ipari és mezőgazdasági-vegyi gyárral. Szintetikus gumi, klór, alumínium, rovarirtószerek termelésével, illetvefeldolgozásával foglalkoztak itt. A gyárak teljes működése idején évente 70-120 000 tonna káros anyag került a levegőbe. A környező városok később szennyezetten maradtak hátra, a kezeletlen szennyvíz és az üledék higanytartalma pedig tovább pusztítja a környezetet. Az ellenőrzés hiánya, az elavult technológia, az ipari és egyéb szennyezések nem megfelelő kezelése csupán néhány oka a problémának, amely Szumgajitot és környékét sújtja.

 

Szumgajitban az egyik legmagasabb a halálozási ráta az egykori szovjet térségben. A rák előfordulása az azerbajdzsáni országos átlagnál 22-51%-kal magasabb. Jellemző a koraszülés, illetve a genetikai problémákkal születettek nagy aránya. Gyakran születnek gyerekek Down-szindrómával, nyitott gerinccel, vízfejűséggel, csontfejlődési problémákkal és olyan genetikai rendellenességekkel, mint a dongaláb vagy a farkastorok.

  1. Szumgajit, Azerbajdzsán
  2. Linfen, Kína
  3. Tianjing, Kína
  4. Sukinda, India
  5. Vapi, India
  6. La Oroya, Peru
  7. Dzerzsinszk, Oroszország
  8. Norilszk, Oroszország
  9. Csernobil, Ukrajna
  10. Kabwe, Zambia