Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeptember 22. Autómentes Világnap

2008.11.15

Szeptember 22. AUTÓMENTES VILÁGNAP          Az Európai Unió szeptember 22-re AUTÓMENTES VILÁGNAP-ot hirdetett meg. A minden évben megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos környezeti és egészségügyi problémákra. A rendezvényre először 1997-ben került sor a franciaországi La Rochelle-ben. 2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta, melyet másodikként – az unión kívüli országok közül elsőként – Magyarország írt alá.

 

Kép A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

 Hagyományosan minden évre megfogalmazzák a rendezvény aktuális mottóját. A városok a mottóban megfogalmazott központi gondolatsor köré szerveznek programokat, amellyel a város lakóinak tájékoztatását és tudatformálását próbálják elérni.
 

A rendezvények mottói:

1998. Autó nélkül a városban!
2004. Bicajjal a suliba!
2005. Munkába, iskolába környezetbarát módon!
2006. Éghajlatváltozás!
2007. Legyen az utca az embereké!
2008. Tiszta levegőt mindenkinek!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.