Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alternatív energiák

2008.11.27

ALTERNATÍV ENERGIÁK...

amiben még nagyon le vagyunk maradva

Az elkövetkezendő évek egyik legnagyobb világméretű kihívásának lehet tekinteni, hogy megállítsuk földünk felmelegedését, ami talán már megállíthatatlan. A földgáz és a megújuló energiák alkalmazásának  összevetésénél  gyorsan  kiderült, hogy amíg a felsorolt alternatív energiák kifogyhatatlanok, addig az un. primér energiák, vagyis a földgáztartalékok talán még néhány évtizedig kitartanak, de egy idő után kimerülhetnek. A várható energiahiány pótlására és a primérenergia-felhasználás csökkentésére alternatív energiákat kell.


 
Az elkövetkezendő évek egyik legnagyobb világméretű kihívásának lehet tekinteni, hogy megállítsuk földünk felmelegedését, ami talán már megállíthatatlan.

A földgáz és a megújuló energiák alkalmazásának   összevetésénél  gyorsan  kiderült, hogy amíg a felsorolt alternatív energiák kifogyhatatlanok, addig az un. primér energiák, vagyis a földgáztartalékok talán még néhány évtizedig kitartanak, de egy idő után kimerülhetnek. A várható energiahiány pótlására és a primérenergia-felhasználás csökkentésére alternatív energiákat kell alkalmazni.

Miért? Mert kifogyhatatlanok és környezetkímélők, továbbá alkalmazásukkal csökkenteni lehet a légkörbe jutó széndioxidot és egyéb káros anyagokat. A levegő mozgási energiájának hasznosítására elektromosáram-termelő szélerőműveket, a nap energiájának hasznosítására melegvíz-előállító szolárkollektorokat, áramtermelő cellákat, valamint a földhő hasznosítására termálvizes hasznosítást és hőszivattyúkat lehet alkalmazni. Az elmondott többféle energiatermelési rendszer végül is hasonló célkitűzések mellett,  de  eltérő technológiával  képes az energiaellátás egy szeletében a  feladatok pótlására. A lehetőségek alapjait nagy vonalakban elkülönítve részletezzük. A megújuló energiák hasznosítása sokféle lehet, uniformizálható, egységes megoldás nem létezik alkalmazásukra. Azonos rendszerben több különböző energia összetett hasznosításánál, ún. integrált rendszerről beszélhetünk. Az energiaellátás minél több lehetőségét vizsgáljuk meg, annál inkább elérhetjük a környezetbarát energiaszolgáltatás célkitűzéseit.

 

A szél ereje,.... mint elektromos energia

A szél erejének a hasznosítása az egyik legrégibb energiahasznosítási mód, miután a szelet  vitorlás hajóknál, valamint szélmalmok hajtására már nagyon régen sikerrel alkalmazzák. A szélenergia jelenléte időjárás és helyfüggő. A szélenergiát elektromos áram termelésére csak a múlt század közepétől alkalmazzák. A nagyobb szélgépekkel energiatermelés céljából 30–40 méter fölé, de maximum 100–200 méter talajszint feletti magasságig lehet hatolni. A szél hasznosítását legegyszerűbben a nagyobb teljesítményű, országos hálózatra termelő szélturbinákra, valamint a kisebb teljesítményű, lakossági célú szélkerekekre csoportosíthatjuk.

A kisebb áramtermelő egységeknél is természetesen a szokványos alapvető szakmai és biztonságtechnikai előírásokat be kell tartani. A szélkerekeket minél magasabbra kell elhelyezni, amelyhez 10 méter magasságig és 10 kilowatt teljesítményig semmiféle külön engedély nem szükséges. Az ilyen berendezést azonban megfelelő jogosultsággal rendelkező szakcéggel kell kiviteleztetni.

Napenergia...mint elektromos áram

Kép A napelemek egyenáramot állítanak elő, soros, vagy párhuzamos kapcsolású mono- vagy polikristályos szilíciumcellák segítségével. Az árammal 12 voltos hálózatot táplálnak. A napelemek megközelítő teljesítménye négyzetméterenként 100 watt. A fotovoltaikus napelemekkel előállított egyenáramból váltóáramú üzemeltetési igénynél átalakító, akkumulátor, egyidejűségi kizáró automatika, valamint  mérőóra szükséges. A fotovoltaikus rendszerekkel  kapcsolatos hazai tapasztalatok a megvalósítások kezdeti szerény száma miatt alig állnak rendelkezésre. Nemzetközi viszonylatban viszont az alkalmazásra vonatkozó valamennyi tapasztalat megismerhető, ezért a megvalósulás visszafogott volta nem lehet akadálya az elterjedésnek.

Az akkumulátorok alkalmazása lehetővé teszi, hogy pillanatnyilag, illetve egységnyi idő alatt a tetőn elhelyezett napelemek névleges teljesítmény többszörösének megfelelő fogyasztó is alkalmazható legyen. Már nem kell sok ideig várni, hogy a társadalom felismerje a napelemes áramtermelés jelentőségét, és főleg az újabb épületeknél ezek nagy számban megjelenjenek a tetőn. Új családi házaknál az építési engedély kiadásának feltételként kellene megszabni a napenergiával való vízmelegítés megvalósítását. A példa már adott, Izraelben szolár melegvíz készítés nélkül nem adnak építési engedélyt – nagyon helyesen.

Napenergia...mint melegvíz
Ma már aligha lehet kérdés, hogy világviszonylatban a szoláris használati melegvíz készítés a megújuló energiák legelterjedtebb és legkönnyebben megvalósítható módja. Alkalmazása minden tekintetben környezetkímélő, semmiféle károsanyag-kibocsátása nincs, és egyre inkább gazdaságilag is elérhető megoldás. A gazdasági eredményen felül még nagyobb lehet a szemléletformáló hatása, mert alkalmazásánál világosan egyértelművé válik, hogy a gáz csapot nagyjából fél évre le lehet zárni, kivéve talán a főzést. Ez lenne a cél: legalább hat hónapig ne kelljen gázközműszámlát fizetni, ami nagyságrendi szemléleti fejlődést jelentene a megújuló energiák alkalmazásának területén. Már régóta késik egy olyan program, amely elősegítené a „szolár melegvíz termelést minden házba” megnevezésű országos, államilag tényleg támogatott célkitűzés megvalósítását az országos széndioxidkvóta drasztikus javítása érdekében
.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.