Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeptember 20. ( a hónap 3. szombatja) Takarítási Világnap
A Takarítási Világnap nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplik. A hagyomány Ausztráliából indult. Magyarországon a Magyar Cserkész Szövetség erdőtakarítási és szemétgyűjtési akciókat szervez.

 

Az alapötlet Ian Kiernan, ausztrál vitorlásversenyzõtõl származik, aki felháborodva a tengeren úszó rengeteg szemét látványán, megszervezte Sidney kikötõjének kitakarítását. Az elsõ kísérlet 1989-ben olyan jól sikerült, hogy a kb. 40 ezer önkéntes mintegy 5000 tonna szemetet gyûjtött össze. Az akcióból "Clean up Australia" néven rendszeres nemzeti program született, a következõ években már több száz településen százezrek takarították Ausztráliát.

A sikeres civil kezdeményezésre felfigyelt az ENSZ, és 1993-tól világméretû megmozdulássá szélesítette azt. Azóta szeptember harmadik szombatján rendezik a "Clean up the World" (Takarítási Világnap) akciót. Az egyes országokban a Cserkész Világszövetség Kép nemzeti tagcsoportjai vállalják a szervezést. Hazánkban más civil szervezetek is bekapcsolódtak, például 1995-tõl 1997-ig a Tájfutó Szövetség és a Budapesti Turista Egyesület.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.